Vill du stoppa klimatförändringarna på riktigt? Säg farväl till kapitalism och globalisering

På fredagen genomfördes massdemonstrationer mot klimatförändringar över hela världen. I Berlin, London, Warszawa, New York och många andra kosmopolitiska första världsstäder samlades tusentals människor för att ge ett massivt tecken mot den globala uppvärmningen. Många deltagare var skolelever, som efter exemplet på den nu berömda svenska 16-åriga Greta Thunberg, hoppade över skolan för att kämpa mot deras vuxna förälders förmodade likgiltighet.

Att gå till demonstrationer är bra, och att bry sig om planeten Jorden är också en mycket fin sak, men det är ännu bättre när demonstrationer har ett verkligt praktiskt syfte. Vad hoppas dessa miljoner unga idealister att uppnå?

De största producenterna av utsläpp som är ansvariga för den globala uppvärmningen är högt utvecklade länder som USA och industriländer som Kina. Du känner till G-20-länderna, gruppen med 20 största ekonomier i världen? Det är exakt de länder som ansvarar för de flesta av utsläppen. Kina står för nästan 30%, USA för 13%, EU för cirka 10%.

Det finns faktiskt en mycket enkel lösning på den globala uppvärmningen. Det skulle innebära en radikal och hållbar förändring i livsstilen för de flesta av oss. Ja, det kan verka väldigt radikalt, men mänskligheten har levt så här i många århundraden och gissa vad, det finns fortfarande miljarder människor som fortfarande har liknande livsvillkor till denna dag.

Här är några förslag på saker du kan göra om du verkligen bryr dig om klimatförändringar:

  • sluta värma ditt hus
  • nästa gång du ser det billiga EasyJet-flyget till Ibiza som lovar dig en vecka med sol och fest, glöm det. Stanna hemma
  • inleda framställningar för en folkomröstning för att förbjuda alla flygresor, kryssningsfartyg osv osv
  • köpa endast lokala produkter
  • bojkott allt som kunde transporteras på ett containerfartyg
  • sluta äta nötkött, sluta dricka mjölk (nötkreatur står för 13% av de globala koldioxidutsläppen)
  • använd så lite el som möjligt
  • har du stolt en trevlig, miljövänlig elbil? Gräva det. Det mesta av vår el produceras fortfarande med fossila bränslen
  • bojkott allt producerat i Kina. Ja, även din smarta telefon och din dator
  • vara redo att se priser för allt dubbla och din inkomst minskas (detta är en optimistisk uppskattning)

Kort sagt: med tanke på det nuvarande tillståndet av tänkbara teknologier, är den typ av ”en världsglobalisering” som verkar så oundviklig och till och med önskvärd för många verkligen progressivt sinnade människor oförenlig med en drastisk minskning av koldioxidutsläpp som främst är ansvarig för den första mannen -gjord förändring av klimatförhållanden som vår planet har känt. Om du förväntar dig att livet ska handla om konstant förbättring av materiella förhållanden, om du drömmer om en global by med människor som reser från New York till Singapore på mindre än en dag, om du inte kan avstå från dina prylar (och dina bananer) och du tror att det är vad som gör vår era till den bästa eran som mänskligheten någonsin har upplevt och att det inte kan vara någon väg tillbaka, då måste du också inse att du också är en av de många agenterna för den globala uppvärmningen. Glädjen med den globala kapitalismen och sorgens klimatförändringar går hand i hand.

Leave a Reply

%d bloggers like this: